6 jaar geleden

De Appelboom

“Als een appelboom tussen de bomen van het woud, zo is mijn Liefste tussen de jongemannen. Ik verlang er sterk naar in Zijn schaduw te zitten, en Zijn vrucht is zoet voor mijn gehemelte” (Hoogl. 2:3)

“… Laten uw borsten toch zijn als trossen aan de wijnstok, de geur van uw neus als die van appels, en uw gehemelte als goede wijn” (Hoogl. 7:9).

Eerst zegt de bruid in het Hooglied dat ze haar geliefde mooi vindt, en dan vergelijkt ze hem met een appelboom (Hoogl. 2:3). De appelboom is niet echt een statige boom. Zou een prachtige ceder geen betere vergelijking zijn geweest?

Maar de bruid houdt zich niet bezig met de uiterlijke schoonheid van de appelboom. Het gaat allemaal om wat hij voor haar betekent. Hij is kostbaar voor haar omdat ze daar rust, schaduw en voedsel vindt.

Ook de Heer Jezus had niets aantrekkelijks in de ogen van mensen. “Gestalte of glorie had Hij niet; als wij Hem aanzagen, was er geen gedaante dat wij Hem begeerd zouden hebben” (Jes. 53:2b). Maar voor onze ziel kan Hij heel kostbaar zijn omdat Hij in al onze behoeften voorziet.

Ben je moe en belast? Dan kun je rust bij Hem vinden. Ware rust voor de ziel is alleen bij Hem te vinden (Matth. 11:28-29). Rust toch bij Hem uit!

Brandt de verzengende middagzon? Ga je door de hitte van geloofsbeproevingen? Ben je misschien ziek? Of maak je je zorgen over je baan? Ga dan naar de Heer Jezus. Hij schenkt schaduw. Bij Hem zul je geborgenheid en verfrissing vinden. Ga in Zijn schaduw zitten!

Ontbreekt ons kracht om van de Heer te getuigen? Dreigt onze innerlijke mens te verkommeren? Dan hebben we ons zeker langer niet gevoed met de “appelboom”. We willen weer met Hem omgaan en onszelf versterken in Zijn vruchten. Dan zal ook onze omgeving spoedig merken, dat het weer goed is met de persoonlijke omgang met de Heer. Onze adem ruikt dan om zo te zeggen naar appels (Hoogl. 7:9).

Online in het Duits sinds 14.12.2009.

Marco Leßmann, © www.bibelstudium.de

Geplaatst in:
© Frisse Wateren, FW