14 jaar geleden

Openbaring 4:6

We komen diep onder de indruk als we hier in Openbaring 4 lezen over de troon van de Heer God, de Almachtige, "Die was, en Die is, en Die komen zal" (vers 8). De heerlijkheid van deze Persoon en van Zijn troon en alles eromheen maakt een diepe indruk op ons, wanneer we de tijd nemen erover na te denken.

Rondom de troon was een glazen zee, aan kristal gelijk. Wat is kristal eigenlijk? Het is het meest gewone en verbreide mineraal op aarde en beslaat ongeveer 12% van de aardkorst. Het meeste zand van de oceanen en van alle stranden bestaat uit korreltjes kwarts (ook quartz of kristal genoemd). De glasindustrie gebruikt grote hoeveelheden kwarts in de vorm van zand. ‘Kwarts’ is afgeleid van een woord dat ‘hard’ betekent. In de reinste, zuiverste vorm kreeg kwarts de naam ‘bergkristal’.

Hiermee werkt ook een modern horloge: een heel klein stukje kristal wordt door de stroom uit een batterijtje maar liefst 32,768 maal per seconde tot trilling gebracht. En die trillingen worden in je horloge vertaald in tijd met een precisie-graad van 99,9998%. Zo eenvoudig werkt dat!

Maar let erop dat we hier in Openbaring 4 twee stoffen tegelijk vinden: glas (vervaardigd uit kwarts) en kristal, een prachtig onbewerkt natuurprodukt. De hier genoemde zee is een herinnering aan de ‘koperen zee’, het wasvat in de tijd van koning Salomo, dat diende om de onreinheid af te wassen. Dat is in de hemel niet meer nodig, en daarom is het heldere water veranderd in glas. Is het geen bemoediging dat we er zelfs bij deze indrukwekkende troon aan worden herinnerd dat al onze onreinheid door de Heer Jezus voor eeuwig is weggedaan?

Geplaatst in:
© Frisse Wateren, FW