8 jaar geleden

Exodus 13 vers 21 en 22

“De HEERE ging vóór hen uit, overdag in een wolkkolom om hun de weg te wijzen, en ’s nachts in een vuurkolom om hun licht te geven, zodat zij dag en nacht verder konden trekken. Hij nam de wolkkolom overdag en de vuurkolom in de nacht niet weg voor de aanblik van het volk”.

Voor de reis door de woestijn was de meest vitale behoefte de tegenwoordigheid van de Heer Zelf. Dit is vandaag nog net zo waar voor hen die in God geloven. Deze tegenwoordigheid na de doortocht door de Rode Zee was altijd vóór hen, bevestigd door een zichtbaar teken. Voor ons is vandaag geen zichtbaar teken nodig omdat de werkelijkheid van de tegenwoordigheid van God innerlijk en diep bekend is door de inwoning van de Heilige Geest in elke gelovige.

Toch is de wolkkolom overdag een kostbare herinnering voor ons van Gods concrete, duidelijke aanwijzingen. Het was voor Israël niet nodig om een deel van de weg voor hen te zien om op de juiste weg te worden geleid. In feite gaf de wolk juist een zekere mate van onduidelijkheid. We zien misschien niet ver vooruit met betrekking tot de weg die we zouden moeten gaan, maar we mogen nog steeds volkomen vertrouwen hebben, dat de Heer in de wolk is. Hij kent elke stap van de weg en elk detail van wat ons nog te wachten staat. De Geest van God in ons wil altijd onze ogen richten op de Persoon van de Heer Jezus, de Leidsman en Voleinder van ons geloof.

Aan de andere kant was de Heer in de nacht een vuurkolom. Het maakt niet uit hoe donker de weg ook mag zijn, het vuur geeft licht op onze weg, maar we kunnen niet meer zien dan het vuur. Het licht is er gewoon om ons in staat te stellen te wandelen voor zover de weg duidelijk voor ons is. Meer hebben we niet nodig. Laten we niet klagen omdat de toekomst onzeker is. Onze eeuwige toekomst is absoluut zeker! Het is voor ons echt niet nodig om onze toekomst hier op aarde te weten. Laten we tevreden onze weg gaan voor zover deze duidelijk is en dan de Heer vertrouwen voor de rest. Het zal ons aan niets ontbreken!

“Jezus-naam”, in U geborgen,
ga ik door de woestenij;
machteloos deinzen angst en zorgen,
zelfs de satan wijkt opzij.
Als mijn oog op Jezus ziet,
wankel en versaag ik niet.

© The Lord is near, L.M. Grant

Geplaatst in:
© Frisse Wateren, FW