10 jaar geleden

Echte voetbalfans -– kunnen wij als Christenen van hen leren?

De World Cup (WK) trok velen in zijn ban. Christenen hopelijk niet, want voetbal in déze vorm, is een onderdeel van het systeem van deze wereld. Maar er zijn wel een paar fenomenen in het leven van voetbalfans, die ook in ons zitten. Niet dat we van voetballers willen leren … echter willen we ook niet zeggen, dat de sport: ‘voetbal’ op zichzelf genomen verwerpelijk is, maar wel wat men eromheen gebrouwen heeft en wat men ervan gemaakt heeft … Maar toch kunnen we zeker wel bepaalde vergelijkingen gewoon trekken … hoewel dit artikel toegespitst is op Duitsland, geldt het zeker ook voor gelovigen uit onder andere Nederland …

WK voetbal in Duitsland. Fans uit de hele wereld reizen hun team achterna. Koortsachtig juichen ze hen toe, vuren hen aan, treuren over vroegtijdige beëindiging van het WK of verblijden zich met hen over de volgende ronde. Zelfs buiten het stadion zijn ze goed te herkennen. Zij vertonen zich in de gekste kledij, maar hebben toch allemaal één ding gemeen: men herkent direct achter welk team deze persoon staat.

Dit geldt echter niet alleen voor de voetbalfans ten tijde van de WK. Ook voor de fans die elk weekend naar de stadions reizen om hun eigen team te zien en aan te vuren.

We moedigen niemand aan om zo’n voetbalfan te worden! Echt niet! Want dit is niets anders dan wereld en wereldgelijkvormigheid! Toch kunnen we wel iets leren van hun betrokkenheid:

Trouw

Echte fans houden van hun club, zowel in goede en in slechte tijden. Ze “gaan” ook mee in de tweede divisie als de club degradeert.

Hoe werkt het bij ons wanneer er problemen op ons afkomen. Wanneer men ons misschien uitlacht? Staan we dan nog steeds achter onze Heer? Of als er iets niet werkt in de gemeente, zoals wij dat ons voorstellen? Blijven we daar, of veranderen we van “club” – gaan we naar een andere gemeente?

Uiterlijke herkenning

Zoals hierboven genoemd is, kan men aan de fans zien tot welke club ze behoren. Zaterdags worden de truien, sjaals en andere accessoires aangetrokken, en dan begint het. Overigens worden deze dingen niet vlak voor het stadion uit de tas  getrokken, waar in ieder geval allen zo rondlopen. Nee, thuis “verkleedt” men zich al. De meeste fans zijn niet alleen in het weekend  als zodanig te herkennen. Nee, altijd! Bijvoorbeeld, door vlaggetjes aan de auto of iets dergelijks.

En wij? Zondags “in het geheim” naar de samenkomst? (Hopelijk zie ik geen van mijn schoolvrienden of vriendinnen!) Of kennen onze vrienden en vriendinnen, collega’s, buren wie we zijn en waar we naartoe gaan?

Wanneer men ’s maandags op school of op het werk komt, is er vaak in eerste instantie slechts één onderwerp: Eredivisie. De collega’s weten wie achter “FC Schalke” (1) staat. Als een club heeft verloren, wordt er geplaagd, en wordt het besproken, etc.

Weten onze collega’s ook, wat voor ons belangrijk was op zondag?

Tijd investeren

Voor een echte fan zijn er maar weinig dingen die een bezoek aan het stadion af kunnen houden. Zaterdag is het eredivisie, thuiswedstrijden zijn verplicht!

Zijn voor ons de samenkomsten van de gemeente ook zo belangrijk, dat er eigenlijk geen andere afspraken zijn, die ons van het bezoeken ervan af kunnen houden?

Er zijn zeker nog wel meer dingen die we op kunnen noemen:

Voetbalfans …

* Investeren van geld voor abonnementen, voor reizen naar de wedstrijden of voor het betreffende huidige seizoen – zijn wij ook bereid om ons geld voor de Heer te investeren?

* Probeer anderen voor de club te inspireren of uit te nodigen om te komen spelen – spreken we met onze medemensen over onze Heiland, nodigen wij onze collega’s uit voor evangelisatie?

We willen geen voetbalfans worden. Alsjeblieft niet! Maar het zou mooi zijn als onze buren ons “christenen” zouden noemen, omdat wij als zodanig te herkennen zijn, die aan de kant van de Heer Jezus Christus staan.

In Handelingen 11 vers 26 staat dat “de discipelen voor het eerst in Antiochië Christenen genoemd werden”. Waarom? Omdat ze werden gezien als mensen die aan de kant van Christus stonden en voor HEM instonden. In een tijd waarin dat niet alleen moeilijk, maar ook (levens)gevaarlijk zijn kon.

NOTEN VERTALER:

(1) FC Schalke is een Duitse voetbalclub, dat in de hoogste regionen voetbalt.

© Bibelpraxis.de, Klaus Brinkmann

Geplaatst in:
© Frisse Wateren, FW